Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© iStockphoto

Ali veste, kakšen vpliv imajo plastenke za vodo?

Dom

Prav vsak potrošnik ima ključno vlogo pri zmanjšanju plastičnih odpadkov in eSpring predstavlja enega od načinov, kako je to mogoče doseči.

Ko obiščete trgovino in kupite plastenko vode, se vam to morda na prvi pogled zdi priročno ali celo zdrav način pitja sveže vode. Toda pri tem najbrž ne pomislite na količino toplogrednih plinov, nastalih pri proizvodnji in prevozu te plastenke, vso morebitno mikroplastiko, ki jo plastenka vsebuje, ali škodljiv vpliv tega plastičnega odpadka na okolje. S prehodom na uporabo sistema za filtriranje vode in posledičnim zmanjšanjem porabe plastike lahko poskrbite za dolgoročne prednosti za okolje.

Vpliv plastike na okolje

Po besedah Svetovnega sklada za naravo (WWF) v naše oceane vsako minuto odvržemo približno za en tovornjak plastike.1 Zaradi tega vsako leto pogine na milijone živali, saj te plastiko zaužijejo ali pa se vanjo zapletejo. Poleg tega se pri proizvodnji plastike in transportu od tovarn do trgovin in obratov za recikliranje v zrak sprosti ogromna količina toplogrednih plinov, kar pomeni da je ogljični odtis plastenk še veliko večji.

Kadar govorimo o plastenkah, je treba omeniti še eden pomemben dejavnik, ki ga predstavlja prisotnost mikroplastike oz. malih plastičnih delcev. V raziskavi, objavljeni v strokovni reviji Frontiers in Chemistry leta 2018, so odkrili, da je 93 % vzorcev iz 259 ustekleničenih vod, ki so bile na prodaj v različnih državah, vsebovalo delce sintetičnih polimerov mikroplastike.2 Svetovna zdravstvena organizacija je poročala, da je mikroplastiko mogoče najti tako v ustekleničeni vodi kot v vodi iz pipe, zaradi česar jo najdemo v morski vodi, živalih, hrani, zraku in odpadnih vodah. Trden dokaz, da je mikroplastika škodljiva ljudem, sicer ne obstaja, toda ugotovljen je bil njen negativni vpliv na nekatere živali. Eksperimenti so pokazali, da mikroplastika zamaši prebavno pot vodnih živali, zmanjša njihovo potrebo po hranjenju in spremeni njihove prehranjevalne navade, kar privede do pogina zaradi lakote.3

eSpring lahko pomaga

Nekatere od negativnih vplivov plastenk za vodo je mogoče zmanjšati z recikliranjem, toda znatno zmanjšanje odpadkov je mogoče doseči le s korenitimi spremembami navad potrošnikov. Takoj ko v svojem domu začnete uporabljati sistem za prečiščevanje pitne vode eSpring™, s tem v istem trenutku pomagate podnebju, živalim in ekosistemom tako na kopnem kot v morju. eSpring ima številne prednosti.

Čas je za kviz!

Preizkusite svoje znanje z našim kvizom o plastičnih odpadkih. Vključuje številna zabavna dejstva, ki jih lahko delite s svojimi prijatelji in družino. Vso srečo!

En filtrski vložek eSpring nadomesti ogromno količino plastenk za vodo – toda ne bomo natančnejši, saj vam ne želimo prehitro razkriti pravilnih odgovorov. Sistem eSpring predstavlja preprost način za doseganje večje trajnostnosti, ki poleg zagotavljanja odličnega okusa in barve ter 99,99-% zmanjšanja števila bakterij in virusov, ki povzročajo bolezni in se širijo prek vode, hkrati izboljša tudi kakovost vode in poskrbi za še večjo praktičnost. Ko se boste tako naslednjič odpravili v trgovino po plastenko vode, pomislite na učinek, ki ga bo to imelo na okolje. Vprašajte se, ali bi vi ali osebe v vašem življenju želele sprejeti bolj trajnostno in dolgoročno izbiro, ki koristi zdravju vaše družine, okolju in vašim najljubšim morskim živalim.

1 WWF, članek z naslovom Plastic in the ocean (Plastika v oceanih), 2019
2 Frontiers in Chemistry, znanstveni članek Synthetic Polymer Contamination in Bottled Water (Kontaminacija ustekleničenih vod s sintetičnim polimerom), 2018
3 WHO, članek Microplastics in drinking-water (Mikroplastika v pitni vodi), 2019

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem