Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© Getty Images

Kako preprečiti dehidracijo

Dom

Od zdravih prigrizkov do sistema za prečiščevanje pitne vode eSpring – predstavljamo vam načine, kako lahko poskrbite, da boste vsak dan spili dovolj vode.

Voda sestavlja približno dve tretjini človeškega telesa. Naše telo za normalno delovanje potrebuje zadostne količine vode, zato moramo ne glede na letni čas poskrbeti, da je vsak dan spijemo dovolj. Čeprav večina ob dehidraciji pomisli na neznosno poletno vročino, smo lahko dehidrirani tudi, kadar je zunaj mrzlo. Pravzaprav je zimska dehidracija precej pogosta, saj žeje ne občutimo tako pogosto in zlahka pozabimo zaužiti zadostne količine vode.

Navsezadnje vaše telo ob hladnem vremenu še vedno izgublja vlago, toda morda se niti ne zavedate (ali pa pozabite), da morate za nadomestitev tekočin popiti vodo. Ob tem ne smemo pozabiti omeniti tudi, da kadar imamo oblečenih več slojev oblačil in ogrevamo prostore, to lahko še hitreje povzroči zimsko dehidracijo.

© Getty Images

Koristi pogostega pitja vode so neštete – ne samo za notranje procese v telesu, kot sta prebava in krepitev odpornosti. Voda je pomembna tudi za ohranjanje zdrave kože in oči, boljše obvladovanje razpoloženja ter ohranjanje ravni energije, z njeno pomočjo pa se lahko znebimo celo odvečne telesne teže.

Po priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije bi morale odrasle osebe spiti vsaj dva litra vode na dan in tako poskrbeti, da je našemu telesu na voljo dovolj vode, oziroma ustrezno povečati vnos, če smo pogosto aktivni.1 To ni vedno preprosta naloga, zato smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali poskrbeti, da boste dnevno spili dovolj vode. Namesto tega, da se vam to zdi kot nadležna navada, vodo začinite (dobesedno) in poskrbite, da bo to zabaven in lahkoten del vašega dneva.

Začnite piti več vode

  1. Pri sebi imejte steklenico z vodo.
    Ne samo, da je veliko prijaznejše do okolja, če namesto plastenke izberete steklenico za večkratno uporabo, ta vam bo čez dan služila tudi kot nenehen opomnik, da je čas za požirek. Poskrbite, da boste med vadbo vedno imeli v bližini steklenico vode, saj boste tako spili več vode in nadomestili povečano izgubo zaradi potenja.

  2. Zaužijte dovolj sadja in zelenjave. Sadje in zelenjava, bogata z vodo, kot so na primer lubenica, kumara in zelena, niso samo zdrava živila, polna hranil, temveč vsebujejo tudi veliko vode. Namesto čokolade si raje kot prigrizek izberite eno od njih in tako povišajte vnos vode.

  3. Dodajte ji okus! Pitna voda bo še okusnejša, če ji dodate kanček limone ali v steklenico stresete jagodičevje, lahko pa se odločite tudi za gazirano vodo. Poskušajte se izogibati dodatkom sladkorja in namesto tega izberite naravne sestavine, ki ne bodo zmanjšale učinkov novo vzpostavljene navade pitja vode.

  4. Nagradite se. Zastavite si dnevni cilj, koliko vode želite spiti. Ko dosežete zastavljeni cilj, se nagradite. Naj bo to predah od dela pred računalnikom ali sladka razvada, vaši možgani in telo bodo navdušeni nad to nagrado in bodo zaradi pozitivne spodbude vztrajali pri tej navadi.

  5. Filtrirajte svojo vodo. Nič nas ne odvrne od skrbi za hidracijo bolj, kot kalna ali neokusna voda. Kadar vodo filtrirate s sistemom za prečiščevanje pitne vode eSpring TM, boste svojemu telesu zagotovili čisto vodo odličnega okusa. eSpring dejansko uniči več kot 99,99 % bakterij in virusov, ki povzročajo bolezni in se prenašajo z vodo!

1 Svetovna zdravstvena organizacija: Water Requirements, Impinging Factors, and Recommended Intakes (Zahteve glede vode, dejavniki, ki imajo vpliv, in priporočeni vnosi)

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem