Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© Brian Guido, Andrew Maguire

Spoznavanje formule NUTRILITE

Dobro počutje

Kaj dejansko pomeni izraz »prehransko dopolnilo«? Znanstvenica NUTRILITE Nutrition, Alli Klosner, nas bo popeljala po svojem laboratoriju in se z nami pogovorila o vseh zadevah, povezanih s formulami, ter nam razkrila, kako poteka izdelava vaših priljubljenih prehranskih dopolnil, ki podpirajo vašo dieto.

Ste si kdaj ogledali hranilno prehransko dopolnilo ali tableto vitamina A in se vprašali, koliko let raziskav, brskanja po knjigah in izvajanja preskusov je bilo potrebno za končni izdelek? In koliko ljudi je bilo vključenih v zapolnjevanje vaših potencialnih prehranskih vrzeli, prisotnih v vaši dieti? Verjetno ne.

Premišljevanje o načinu pridobivanja formule multivitamina ali vitamina D je nekaj, čemur se le redko posvečamo. Toda pri Alli Klosner, molekularni biologinji in znanstvenici, pristojni za prehrano NUTRILITE, je ta misel del številnih ur budnosti.

A scientist testing dietary supplements

Znanstvenica Alli Klosner, pristojna za prehrano NUTRILITE, preskuša dietno prehransko dopolnilo

Raziskavo prehranskih dopolnil NUTRILITE se pogosto izvede po tem, ko so sestavine prehranskih dopolnil pridobljene na kmetijah NUTRILITE – območjih, bogatih z minerali in hranilnimi snovmi. Ko so te posebej pridelane sestavine, kot so acerola češnje, prisotne v NUTRILITE Vitamin C Plus, izbrane, so nekatere poslane v laboratorije NUTRILITE, tako da lahko znanstveniki ustvarijo nova prehranska dopolnila ali izboljšajo vaše priljubljene izdelke. V tem delu naše serije Od semena do prehranskega dopolnila nas Alli vabi v svoj svet in razloži svojo opredelitev »prehranskega dopolnila«.

Prehranska dopolnila skozi oči znanstvenice

Opredelitev prehranskega dopolnila v slovarju vsebuje naslednje: »je pripravek, predviden za zagotavljanje hranilnih snovi, ki manjkajo v dieti«. Za Alli je ta pomen veliko globlji. Ona in več kot 200 znanstvenikov, ki sodelujejo v raziskavi dopolnil NUTRILITE, obravnavajo prehranska dopolnila kot razburljivo uganko – uganko, ki si jo neutrudno prizadevajo rešiti, da bi pomagali ljudem pri izogibanju morebitnim prehranskim primanjkljajem.

Fresh food ingredients being analysed

Sestavine sveže hrane v petrijevki, pripravljene na analizo vsebnosti hranilnih snovi

Čeprav je ustanovitelj znamke NUTRILITE, dr. Carl Rehnborg, pred več kot 80 leti povezoval rastlinske vire hrane z večjimi prehranskimi koristmi, se v zvezi s prehranskimi dopolnili še vedno porajajo številna vprašanja, na katera še ni odgovorov. Alli pravi, da se delo v okviru raziskovanja in izdelave prehranskih dopolnil hitro spreminja. »Vemo, da dobro počutje ne tvori le podedovano stanje (geni), temveč prispevajo svoj delež tudi vedenja (prehrana in telovadba). Z napredovanjem znanstvenih raziskav izboljšujemo svoje razumevanje mehanizmov, zaradi katerih so rastline in njihove sestavine bistvenega pomena za zagotavljanje optimalnega zdravja. Ti vpogledi nam omogočajo boljše razumevanje načinov za ustvarjanje odličnih izdelkov,« nam pojasni.

»Delo s prehranskimi dopolnili je navdušujoče, saj se vedno odkrije nekaj novega.«
– Alli Klosner

Kaj raziskava prehranskih dopolnil dejansko vključuje

Obstajajo številna okolja, v katerih poteka izdelava vitaminov in prehranskih dopolnil NUTRILITE. »Preskušanje rastlinskih koncentratov ali ocenjevanje potencialnih novih sestavin poteka v mirnejšem okolju, na delovnem pultu, ki ga zapolnjujejo čaše in epruvete,« razloži Alli. »Ker delamo z rastlinskimi sestavinami in fitohranili, so materiali v steklenini pogosto svetlo obarvani (veliko je zelenja!).« Alli pravi, da v nasprotju s tem nekateri od njenih kolegov, ki npr. preskušajo različne vidike možnosti stiskanja prehranskih tablet ali prehranskih dopolnil, delajo z glasnimi stroji.

Nutrient-rich ingredients are used in several NUTRILITE dietary supplements

V laboratorijih NUTRILITE se redno izvaja poskuse s snovmi, ki so bogate s hranilnimi snovmi.

Allijin vsakdan, prepreden z delom s prehranskimi dopolnili, vključuje veliko porabljenega časa pred računalniškim zaslonom. Vendar to ne pomeni, da je to delo manj zanimivo od izvajanja poskusov, ki vključujejo vaše priljubljene tablete vitamina C. To preprosto pomeni, da lahko ocenjuje objavljeno znanstveno literaturo. »Rada rečem, da je alternativni opis mojega dela 'strokovna bralka',« se nasmehne, »pomembno je, da ostajam na tekočem z najnovejšimi raziskavami z vsega sveta.«

Neuspeh je del procesa ustvarjanja prehranskih dopolnil

Scientist testing a dietary supplement

Alli Klosner preskuša novo prehransko dopolnilo

Za izdelavo pravilne formule prehranskega dopolnila ali vitamina NUTRILITE je potreben čas. Alli pravi: »Del znanstvenega procesa vključuje neuspeh, ponovno ocenjevanje in ponovni poskus, a na drugačen način.« Na primer, pri razvoju prehranskega dopolnila Vitamin B plus s tehnologijo dvojnega delovanja znamke NUTRILITE sta Alli in njena ekipa vedeli, da želita ustvariti tehnologijo nadzorovanega sproščanja, ki bi učinkovito pomagala pri sproščanju vitaminov B v telo. Ker pa dva od osmih vitaminov B nista primerna za takšen postopek, je morala ekipa ustvariti novo obliko sproščanja. Alli razloži: »Tega še nikoli nismo počeli. Potrebnih je bilo veliko poskusov in napak ter več let raziskav. Preskušali smo različne formulacijske tehnologije in tehnike obdelave.« Čeprav je bilo treba dolgo časa trdo delati, sta Alli in njena ekipa lahko identificirali pravilno formulo – formulo, ki vam koristi dandanes. Zaradi tega odkritja je znamka NUTRILITE postala tudi prva vodilna globalna znamka vitaminov, ki je ustvarila prvi B-kompleks vitamin s tehnologijo dvojnega delovanja.*Kakšen dosežek!

Več kot raziskava prehranskih dopolnil

Čeprav Alli zelo uživa pri svojih raziskavah prehranskih dopolnil, priznava, da je najzanimivejši del njene službe trenutek, ko se sreča z uporabniki. »Srečanje z ljudmi, ki bodo uporabljali naše vitaminske izdelke in prehranska dopolnila, je tako nagrajujoče. Tako jih zanima učenje o prehrani in znanosti na splošno, da je navdušujoče,« pravi. Možnost sodelovanja z uporabniki ji vedno omogoča svežo, novo perspektivo v zvezi z znanstvenim delom in načini uporabe prehranskih dopolnil pri zapolnjevanju morebitnih prehranskih vrzeli kot podpori pri zdravem prehranjevanju in pomoči pri izogibanju morebitnemu pomanjkanju hranilnih snovi.

*Euromonitor International Limited: trditev temelji na Euromonitor metodologiji in raziskavi za Amway v maju, oktobru in novembru 2016. Euromonitor je raziskoval 10 vodilnih globalnih znamk s področja vitaminov in prehranskih dopolnil glede na prodajo v letu 2015; maloprodajne cene.

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem