Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© iStockphoto

Kaj morate vedeti o vitaminu C

Dobro počutje

Veliko vrst sadja, zelenjave in prehranskih dopolnil so odličen vir vitamina C, toda koliko ga vaše telo zares potrebuje?

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je eden od 10 ključnih vitaminov in mineralov, ki pomagajo vzdrževati vaš imunski sistem. Zato je pomembno, da si zagotovite svoj dnevni odmerek. Vitamin C ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, saj deluje kot antioksidant, ki ščiti celice pred prostimi radikali. Poleg tega pomaga telesu pri absorbiranju železa. Ker človeško telo ne proizvaja ali shranjuje vitamina C, ga morate redno zaužiti. Povprečna odrasla oseba bi ga pravzaprav morala zaužiti od 75 do 90 miligramov na dan1. Kje torej lahko dobite vitamin C?

Viri vitamina C

Večino dnevne potrebe si lahko zagotovite z zdravo prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo. Kozarec sveže iztisnjenega pomarančnega soka na primer vsebuje približno 100 mg vitamina C, 100 g zelene paprike pa vsebuje približno 117 mg. Če pustite zeleni papriki dozoreti v rdečo papriko, poskoči raven vitamina C na 140 mg! Vendar si priznajmo, da v prezaposlenem vsakodnevnem življenju zlahka pozabimo zaužiti raznovrstno sadje in zelenjavo. Zato nam prehranska dopolnila lahko pomagajo zapolniti morebitne prehranske vrzeli. Vendar si je pomembno zapomniti, da več ni vedno bolje.

Ker vaše telo ne more shraniti vitamina C, ko enkrat doseže svojo raven absorpcije, bo vaš sistem dodatno vnesenega preprosto odplaknil skupaj z ostalimi sestavinami, ki jih vaše telo ne potrebuje. Predstavljajte si: če napolnite kozarec s tekočo vodo in pipe ne zaprete, bo voda preprosto stekla čez rob naravnost v odtok, ko je kozarec poln.

Ali je možno zaužiti preveč?

Kljub temu da je vaše telo sposobno odstraniti odvečen vitamin C, lahko ob prevelikem zaužitju nastopijo morebitni stranski učinki, kot sta slabost in trebušni krči. Če pa se odločite za zaužitje vitamina C s pomočjo prehranskih dopolnil, vam Nutrilite™ lahko pomaga. Običajna prehranska dopolnila z vitaminom C zagotovijo dvig ravni vitamina, ki po približno dveh urah pade. Nutrilite™ vitamin C plus pa vsebuje posebno formulo z vlaknasto sestavino, ki tableti omogoča, da se v vašem črevesju raztaplja počasi tekom celega dne. Vodja znanstvenikov za raziskave pri Nutrilite Dawna Venzon pravi: »Ni le bolje absorbiran, temveč tudi dalj časa ostane v krvnem obtoku in zagotavlja stalno raven vitamina C, da ga vaše telo lahko uporablja.« In ko enkrat ohranjate raven vitamina C v krvnem obtoku, s tem tudi nudite podporo imunskemu sistemu.

Trajnosten izvor

Češnja acerola je ena od ključnih sestavin v Nutrilite™ vitamin C plus in je naravno bogata s tem čudežnim vitaminom. In kar je najboljše, njena pridelava na kmetiji Ubajara Nutrilite v Braziliji je trajnostna. Na kmetiji je 77 drevesnih vrst acerole, češnje pa so skrbno obrane samo, ko so zelene. Takrat je v njih koncentracija vitamina C na vrhuncu. Z vključitvijo ekstrakta češnje acerola v formulo Nutrilite vitamin C plus se edinstveno prehransko dopolnilo bolj približa fitohranilom, ki jih najdemo v naravnem celem sadežu. Nekatera druga prehranska dopolnila vsebujejo le sintetični vitamin C, ki sicer zagotavlja ključne prednosti naravnega vitamina C, vendar pa nima fitohranil, ki jih najdemo v celem sadju in zelenjavi.

© Amway

Ne glede na to ali zaužijete vitamin C s sadjem in zelenjavo ali z izbranim prehranskim dopolnilom, najpomembnejše je, da ga zaužijete dovolj.

1 Nacionalni inštitut za zdravje, prehranska dopolnila: vitamin C

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem