Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© iStockphoto

Kako izbirčneže prepričati, da vzljubijo zdravo hrano

Dobro počutje

Pisano, hrustljavo, okusno – sadje in zelenjava imata ogromno potenciala. Nekako pa bi nekateri otroci jedli samo svoje najljubše, določene druge pa zavračajo. Kaj lahko storite, da zagotovite, da bodo vaši otroci jedli zdravo in se ob tem zabavali? Če želite izvedeti, berite naprej …

Bistvo otroštva je zabava. Gre za raziskovanje in radovednost. Za preskušanje meja in spoznavanje sveta. Včasih pa se zdi, da gre tudi za nek nenaden in mrzličen odpor do buče (čeprav je bila le dan prej to najljubša zelenjava).

Da, otroci se včasih obnašajo nenavadno, ko gre za hrano, in to lahko začne skrbeti tudi tiste starše, ki vejajo za najbolj sproščene. Kaj pa hranljivost? Če se tako obnašajo doma, kako je v vrtcu ali šoli? Navsezadnje, starši si želijo samo to, da so otroci zdravi in srečni – in da pojejo tisti nenavadni brstični ohrovt.

No, obdržite solatne sklede v rokah, saj imamo dobre novice – obstaja dober razlog za to, da otroci včasih niso navdušeni nad zdravo prehrano. Še bolj pomembno pa je to, da obstajajo načini, na katere jim lahko pomagate izpolniti prehranske potrebe in povečati svoj kulinarični razpon, ne da bi začenjali vojne z zelenjavo. Ste pripravljeni?

© iStockphoto

Zakaj se otroci in zelenjava ne razumejo vedno najbolje

Se sprašujete, zakaj se vašemu otroku brokoli ne zdi okusen? Ne zamerite mu, kriva je evolucija. Morda pa se ji lahko kar zahvalite. Vaši predniki so namreč preživeli zato, veste, ker so znali ločiti strupene rastline od nestrupenih. Eden od načinov za to je bil prek okusa. Natančneje, prek grenkobe. Če so ugriznili v strupeno rastlino, so opazili, da je grenka. Žal ima zdrava zelenjava – kot je tisti brokoli, ki se ga vaš otrok noče dotakniti, velikokrat tudi nekoliko grenak okus. Ko torej vaš mali zaklad zapre svoja usta, tega ne stori zato, ker je nerazumen – ampak zato, ker mu njegov evolucijski opozorilni sistem govori, da morda ni varen. Na srečo ta podedovani odpor ni trajen.

Zabaven način, na katerega lahko pretentate evolucijo

Torej vam je evolucija morda nekoliko otežila zadeve. To ne pomeni, da morate samo mirno sedeti in opazovati, kako vaš otrok ignorira korenje. Ravno nasprotno. Instinkte svojega otroka lahko speljete na drugo pot na več načinov – tako, da je zabavno!

Vsaka pozitivna izkušnja pomaga premostiti podedovane predsodke, kar pomeni, da če vzpostavite pozitivne asociacije, lahko svojega otroka naučite, da bo dobre stvari cenil. Vas zanima, kako lahko to naredite? Poskusite z našimi namigi:

  1. Pridelujte tisto, kar jeste – Želite, da vaše otroke zanima zdrava prehrana? Zakaj ne bi ujeli nekaj vitamina D, medtem ko skupaj vrtnarite?

  2. Kuhajte skupaj – Lupljenje, rezanje in pripravljanje sadja in zelenjave je prebrisan način, na katerega lahko vzbudite zanimanje svojih otrok, medtem ko se zabavate in skupaj preživljate kakovosten čas. Čeprav nočejo pojesti hrane, ki so jo pomagali pripraviti, je večja verjetnost, da jo bodo poskusili.

  3. Vzbudite radovednost – Zelenjavo lahko skuhate na različne načine, zato jih preizkusite in v raziskovanje vključite svoje otroke. Otrokom postavite izziv, naj primerjajo brokoli, kuhan v sopari, in pečen brokoli. Povprašajte jih po barvi, teksturi, okusu. V čem se razlikujeta, kateri jim je bolj všeč?

  4. Bodite navdih – Vi ste najboljši vzorniki. Naj vas vaši otroci gledajo, kako uživate sadje in zelenjavo pa tudi mlečne izdelke, ribe, perutnino in drugo meso– brez pritiska ali posebnega osredotočenja nanje. Če bodo videli, kako navdušeni ste, bodo sčasoma postali radovedni in tudi sami želeli poskusiti.

  5. Bodite igrivi – Ali ni brokoli videti kot drevo? Ali ne bi bilo narezano korenje odlično za par oči na obrazu? Je lubenica v obliki zvezd boljšega okusa? Kakšno zgodbo lahko pove krožnik? Tudi če vaši otroci ničesar ne pojejo, bodo vzpostavili pozitivno, zabavno asociacijo z zdravo hrano – in to je prvi korak do uspeha.

Ne glede na to, kaj boste poskusili, to naredite brez pritiska. Spreminjanje evolucije zahteva čas. Morda bodo potrebni številni poskusi, preden bo otrok poskusil, kaj šele imel rad, nov okus. Otroke torej spodbujajte, da bodo poskusili sadje in zelenjavo, vendar poskrbite za to, da ju lahko brez težav tudi zavrnejo. Povejte jim, da se njihove brbončice nenehno razvijajo. Če jim zelenjava zdaj ni všeč, jim bo pa morda naslednjič. Naj vas tolaži, da se bodo njihovi receptorji za okus še naprej razvijali. Pravzaprav jih bodo do 20 leta skorajda polovico izgubili in tako postali manj občutljivi za grenak okus.

Kaj lahko medtem storite

Seveda ni težko govoriti o potrpežljivosti, če vas ne preganjajo strahovi glede hranjivosti prehrane vašega otroka. Na srečo imamo tudi za to odlično pomoč. To so prehranska dopolnila NutriliteTM Kids. Ker obstaja verjetnost, da imajo vaši otroci primanjkljaj katere od hranilnih snovi, je uporaba posebej zasnovnih dopolnil odličen način, na katerega lahko poskrbite za dodatno hranljivost njihove prehrane – in ostanete mirni.

NutriliteTM Kids nudi pestro paleto okusnih prehranskih dopolnil, ki jih lahko dodate uravnoteženi prehrani svojih otrok. Vsebuje NutriliteTM multivitaminske tablete za žvečenje, ki nudijo osnovno podporo za rast1, NutriliteTM tablete za žvečenje kalcij magnezij, ki vzdržujejo kosti2, in NutriliteTM Kids Omega-3, ki prispevajo k prehrani. Ta raznolikost prehranskih dopolnil NutriliteTM odlično pripomore k rasti zdravih teles!

In če potrebujete dodatene navdih, bodite pozorni na novo kampanjo v okviru Nutrilite KidsTM »Kocka na kocko za zabavo in rast«, ki bo nudila zabavne, ustvarjalne in poučne načine, na katere boste lahko prehrano vpeljali v vsakdan svojih otrok.

1 Vsebuje kalcij in vitamin D, ki sta potrebna za normalno rast in ohranjanje zdravih kosti pri otrocih.
2 Kalcij je potreben za ohranjanje zdravih kosti pri otrocih.
3 Vitamin C ima vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema.

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem