Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© Shutterstock

Zakorakajte v pomlad: kako lahko postanete vrtnarski mojster s pomočjo Nutrilite™

Dobro počutje

Skrb za vrt, pa naj bo ta velik ali majhen, vas lahko pomiri in v vas vzbudi ustvarjalnost. Vse, kar morate vedeti, je tu…

Blagovna znamka Nutrilite™ že od nekdaj ceni moč narave – od hranilnih sestavin semena do prehranskega dopolnila in izkoriščanja učinkovitosti rastlin z načini trajnostnega kmetovanja. V tem času, ko smo številni ostali doma, smo naše vrtove in zunanje površine -tudi če imamo na voljo morda le balkon- začeli vse bolj ceniti.

Navdušuje nas vse, kar je zeleno, kar morda niti ni tako presenetljivo, saj številne raziskave dokazujejo, da kadar smo obdani z zelenjem in rastlinami, ko se jih dotikamo in celo vonjamo, to lahko koristi našemu stanju duha. Poleg tega si lahko na vrtu umažete roke, dotik z zemljo ali sajenje cvetličnih lončkov pa vam lahko vzbudi občutek zadovoljstva in vam pomaga spodbuditi vašo ustvarjalnost. Nedavna raziskava* pravzaprav ugotavlja, da osebe med 25 in 39 letom zapravljajo dvakrat več denarja za vrtnarjenje kot pred nedavno omejitvijo gibanja. Ta statistika najbrž ne bi smela preveč presenečati glede na to, da nas je morala večina veliko več časa kot običajno preživeti doma, kar je seveda privedlo do tega, da smo postali bolj pozorni na naše okolje in ga želimo izboljšati.

Preživljanje časa zunaj na naših vrtovih ali samo nastavljanje sončnim žarkom na balkonu ali skozi okno je enkratna priložnost za pomiritev preveč dejavnega ali zaskrbljenega uma, z nekaj globokimi vdihi pa lahko dosežemo občutek sprostitve. Če vas torej mika, da bi se spomladi lotili vrtnarjenja, toda ne veste, kje začeti, vam bomo mi priskočili na pomoč ...

Ustvarite vrt v zabojih

Pomlad je pomemben dogodek na koledarju vsakega vrtnarja, saj je to čas, ko začnejo iz zemlje kukati prve cvetlice in nas s cvetovi razveselijo rože, ki se prebujajo iz dolgega spanca. Toda nimamo vsi vrtov ali cvetličnih gred. Večina nas ima manjše dvorišče ali zelenico. Odlična novica je, da manj prostora ne pomeni nujno manj možnosti.

© Shutterstock

Rastline lahko gojite skoraj povsod, toda ne pozabite upoštevati naslednjega:

  1. Uporabite zabojnik ali posodo, ki ima na dnu luknje za ustrezno odtekanje vode.

  2. Na dno zabojnika dodajte prod, kamenčke ali zlomljeno lončeno posodo, da bo odvečna voda lahko odtekala.

  3. Če boste semena sejali, v zemljo naredite luknje, ki bodo služile kot kanali pri zalivanju ali sejanju semen v zemljo.

  4. Pazljivo upoštevajte navodila za posamezna semena in poskrbite, da bodo posejani na ustrezni globini.

  5. Lonec lahko prekrijete z mrežo in tako semena zaščitite pred pticami.

Sivka odlično uspeva v loncih in vaše okolje poživi s prekrasnimi barvami in omamnimi vonji. V loncih pa odlično uspevajo tudi zelišča, paradižniki in jagode. Ne smemo pozabiti omeniti tudi, da je ena največjih prednosti vrtnarjenja v zabojnikih ta, da lahko vrt razširite v višino – lonec postavite ob steno ali ograjo in vanj posadite plezalke, kot sta jasmin in srobot.

Posadite zdaj, uživajte pozneje

Kanček vnaprejšnjega načrtovanja lahko na vrtu doprinese ogromno, ne glede na to, ali je vrt velik ali majhen. Posadite cvetoče čebulnice, ki bodo spomladi po zadnji zmrzali vaš vrt ali zelenico odele v poletne barve. Dalije, begonije, lilije in potonike so odlična izbira, ki bo v poletnih mesecih zacvetela v živih barvah. Poskrbite, da boste tudi njih posadili v dobro prepustno prst, pri tem pa ne pozabite, da morate čebulice, za razliko od drugih rastlin, posaditi globoko v zemljo. Zlato pravilo pravi, da jih je treba posaditi skoraj trikrat globlje od tega, kolikor so visoke. Dobro jih zalijte, nato pa samo potrpežljivo počakajte.

Kako vrtnariti na majhnem prostoru

© Shutterstock

Nimate vrta? Brez skrbi. Če imate balkon ali okensko polico, se lahko prav tako obdate z živobarvnimi in opojnimi rastlinami. Toda pri tem si pomagajte s sledečimi vprašanji:

  1. Koliko svetlobe bo rastlinam na voljo na balkonu? Če je ne bo veliko, potem izberite rastline, ki bolje uspevajo v senci.

  2. Ali se na vašem balkonu pogosto občuti močan veter? Potem se odločite za odpornejše rastline, ki se bodo lahko zoperstavile vetru.

Ko si odgovorite na omenjeni vprašanji, vas nič več ne ustavi, saj bo v teoriji vse, kar uspeva v loncu, uspevalo tudi v zabojniku na vašem balkonu. Prostor na balkonu je običajno omejen, zato premislite o izbiri rastlin, kot so bugenvilija in vzpenjalne vrtnice, ki bodo rasle navpično, da ne bodo zasedale preveč dragocenega prostora na tleh.

Če vam je na voljo samo okenska polica, lahko pridih narave vnesete v notranji prostor z manjšimi lončnicami, kot so praproti, ki dokazano izboljšujejo tudi kakovost zraka. Na okenske police lahko postavite tudi zelišča v lončkih, ne samo v kuhinji, temveč tudi drugod, saj bodo prijetno odišavila prostor, hkrati pa jih boste imeli vedno pri roki za ustvarjanje pri kuhi.

* Poročilo LV Insurance Report: Millennials double down on their gardens during lockdown (Milenijci v času popolnega zaprtja za vrtove zapravijo dvakrat več)

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem