Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© Stocksy

Dobre črevesne bakterije

Dobro počutje

Ali ste vedeli, da so v vašem črevesju dobre bakterije? Vedeti morate naslednje:

Če niste najbolj navdušeni nad prisotnostjo bakterij v črevesju, naj vas pomirimo – to ni nič slabega! Od otroštva dalje ima človeško telo v svojem prebavnem sistemu tako dobre kot tudi slabe bakterije. Kombinacija dveh tipov bakterij, ki tvorijo črevesno floro, je znana tudi kot mikrobiom. Ključno pri prisotnosti teh bakterij je ravnovesje.

Kaj so dobre bakterije?

Žive, dobre bakterije so bakterije, ki so naravno prisotne v vašem telesu in so poimenovane mlečnokislinske bakterije. Obstajajo v fermentiranih prehranskih izdelkih, kot so jogurt, kislo zelje ali kombuša1. Mlečnokislinske bakterije si lahko zagotovite tudi z prehranskimi dopolnili. Glavna razlika med dobrimi bakterijami v hrani in prehranskih dopolnilih je v tem, da imajo prehranska dopolnila pogosto zelo dobro toleranco na kislost.

Zakaj potrebujem dobre bakterije v svojem telesu?

Bakterije imajo pomembno vlogo pri vaši črevesni flori. Floro tvorijo mikroorganizmi, ki med seboj sodelujejo. Dobre bakterije tekmujejo s slabimi bakterijami za razgradnjo hrane, ki jo jeste, da jo pretvorijo v potrebna hranila.

Poleg tega je prebavni sistem pogosto imenovan »drugi možgani«, ker ima lasten živčni sistem, imenovan enterični živčni sistem.

Kako podpreti lasten imunski sistem

Vzdrževanje ravnovesja dobrih in slabih bakterij je pomembno. Zdravo črevesje je ključnega pomena pri zagotavljanju podpore vašemu imunskemu sistemu in dobrem počutju. To lahko dosežete z dobro prehrano, uravnovešenim načinom življenja in zdravo prehrano z določenimi prehranskimi dopolnili.

© Getty Images

Namigi za podpiranje lastnega imunskega sistema:

  1. Uživajte uravnoteženo prehrano z obilo sadja in zelenjave

  2. Čez dan zaužijte ogromno vlaknin

  3. V svoje obroke vključite celovito, nepredelano hrano

  4. Preprečite prekomerno hranjenje in vnos visoke ravni sladkorjev in nasičenih maščob

  5. Jejte več fermentirane hrane, kot so jogurt, kombuša in kimči.

  6. Uživajte prehranska dopolnila, ki so posebej oblikovana za podpiranje imunskega sistema


1 National Library of Medicine – Health and nutritional benefits from lactic acid bacteria

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem