Priljubljeno (0) 0 Priljubljeno

Vaš seznam priljubljenih izdelkov je prazen!

Prenesi v trgovino

NAGRADE ZA USPEH
© Shutterstock

Popoln vodnik po vitaminu D poleti

Vitamini in prehranska dopolnila

Odkrijte, zakaj ne smete prezreti vitamina sonca, tudi kadar sije sonce

Kadar je nebo modro, sije sonce in je zrak vroč, se zdi pomanjkanje vitamina D nepomembno. Zakaj bi skrbeli za pomanjkanje vitamina D, če ne manjka sončne svetlobe? Toda stvari morda niso takšne kot se zdijo.

Kaj morate vedeti?

Vitamin D ima številne prednosti. Na primer, igra vlogo v procesu delitve celic in sodeluje pri vzdrževanju normalnih kosti, zob in mišične funkcije, sodeluje pri normalni absorpciji in izkoriščanju kalcija in fosforja ter normalnem delovanju imunskega sistema.

Poleg tega naravno ni prisoten v veliko živilih, vendar ga je mogoče proizvajati endogeno. Z drugimi besedami to pomeni, da naše telo lahko tvori vitamin D, kadar naša koža pride v stik z ultravijoličnimi žarki. Z vsakodnevnim 30-minutnim uživanjem na soncu (brez nanesene kreme za sončenje) lahko izpolnimo dnevne potrebe po vitaminu D.*

Poletna uganka

Ob upoštevanju zgoraj navedenih podatkov vas lahko preseneti dejstvo, da je obširna študija odkrila, da je pomanjkanje vitamina D prisotno pri kar 40,4 % evropskega prebivalstva, ne glede na starost, etnično pripadnost in kraj bivanja.** Pozimi so krivci jasni: kratki dnevi, preživljanje časa v zaprtih prostorih. Kaj pa je s poletjem?

© iStockphoto

Ker so ultravijolični žarki škodljivi za kožo in lahko celo povzročijo njeno prezgodnje staranje, nam strokovnjaki svetujejo, da uporabljamo kremo za sončenje in se soncu ne izpostavljamo v delu dneva, ko ima največjo moč. Na drugi strani z upoštevanjem teh nasvetov dramatično zmanjšamo sintezo vitamina D v koži. Se sprašujete zakaj? Oglejte si ta videoposnetek (na voljo v angleščini), ki jasno prikazuje težavo in zanjo ponuja rešitev. Kaj zdaj?

Trije načini za pridobivanje vitamina D poleti

  1. Mastne ribe: losos, tuna in skuša ter maščobe iz ribjih jeter so odlični viri vitamina, ki je topen v maščobi.

  2. Jajca in sir: majhne količine vitamina D je mogoče najti tudi v jajčnih rumenjakih, govejih jetrih in določenih sirih.

  3. Prehranska dopolnila: odličen način za nadomeščanje potencialnih primanjkljajev hranil je uporaba namenskega prehranskega dopolnila z vitaminom D. Z vitaminom D, pridobljenim iz dveh naravnih virov, vključno s kvasom, gojenim v objektu certificiranega partnerja NutriCert,TM NUTRILITETM Vitamin D zagotavlja preprost in učinkovit način za razrešitev poletne uganke.

Da bi zagotovili ustrezen odmerek vitamina sonca zase ne glede na letni čas, posezite po izdelku NUTRILITE vitamin D!

* Na količino vitamina D, ki ga proizvede koža s pomočjo sonca, lahko vplivajo zemljepisna širina, letni čas, ozonska plast in oblaki, značilnosti površja, oblačila, barva kože in starost. Vir: Odbor EFSA NDA, 2016. Znanstveno mnenje o prehranskih referenčnih vrednostih za vitamin D. EFSA Journal 2016;14(10):4547, 145 str. doi:10.2903/j.efsa.2016.4547; https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4547

** Vir: Cashman KD, Dowling KG, et al. Vitamin D deficiency in Europe:pandemic? Am J Clin Nutr (2016) 103(4):1033–44.10.3945/ajcn.115.120873.

Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.

Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.

Razumem