Priprava in čas kuhanja: 1 h 45 min
Sestavine:
2 jedilni žlici olivnega olja,
2 na drobno nasekljani šalotki,
2 na drobno nasekljana stroka česna,
175 g riža Arborio,
150 ml suhega belega vina,
1 l zelenjavne jušne osnove (vroče),
80 ml polnomastne smetane,
1/4 majhne bučke z odstranjenimi semeni in narezane na tanke trakove,
sol in sveže zmlet črni poper.
Za serviranje: 3–4 žlice crème fraîche in 2–3 žlice naribanega parmezana
Način priprave:
Za rižoto: olivno olje segrejte v veliki in nizki ponvi iCook (na primer v ponvi senior Sauté iz družinskega kompleta). Postavite na srednje veliko temperaturo, da se segreje do vročega. Dodajte šalotke, česen in ščepec soli. Pražite 5–6 minut, da se zmehča.
Dodajte riž in kuhajte 2–3 minute, medtem redno mešajte, da riž postekleni. Dodajte vino, zavrite, nato zmanjšajte ogenj, da rahlo vre še 2 minuti.
Postopoma dodajajte jušno osnovo, medtem pa zmes mešajte. Pustite rahlo vreti in počakajte, da riž vpije jušno osnovo, šele nato dodajte naslednjo zajemalko.
Nadaljujte, dokler riž ne vpije vse jušne osnove in je mehak na ugriz ter kremast – približno 25–30 minut. Morda ne boste potrebovali vse jušne osnove.
Pečico predhodno segrejte na 190 °C (160 °C ventilatorska) | 375F | plinska 5.
Ko je riž pripravljen, vmešajte smetano z dvojno količino maščobe in po okusu začinite. Vse skupaj predevajte v posodo za pečenje in pokrijte z rezinami bučk.
Pecite 30–40 minut, da rižota zgoraj porjavi in so bučke mehke na dotik.
Za serviranje: vzemite iz pečice in pustite počivati 5 minut, nato servirajte s kupčki crème fraîche. Po vrhu potresite nariban parmezan.