Stopnja zahtevnosti: preprosto
Uporabljeni pripomočki: 30 cm ponev s prevleko proti prijemanju iCook, 5-delni komplet nožev iCook.
Ta preprosti in prilagodljiv recept je pripravila Seval Karatay iz Istanbula v Turčiji. Povedala je: »Ta börek se pravzaprav pripravlja v pečici, toda priprava v ponvi je preprostejša in bolj ekonomična«
Sestavine za omako:
2 veliki plasti vlečenega testa v obliki kroga
2 jajci
5–6 žlic jogurta
¼ skodelice olivnega olja
1–2 žlici kisa
Sestavine za nadev: Pripravite lahko številne različne nadeve. Oglejte si nekaj Sevalinih predlogov:
Sir:
200–250 g zdrobljenega sira feta
Pol šopka peteršilja in koromača, drobno nasekljanega
1 žlička sušene rdeče paprike v lističih
Zmešajte vse sestavine in jih položite na testo.
Špinača:
500 g špinače, oprane, drobno nasekljane in natrte s soljo
100 g zdrobljenega sira feta
Sol, črni poper in timijan – po okusu
Zmešajte vse sestavine in jih položite na testo.
Meso in zelenjava:
250 g mletega mesa
1 srednje velika čebula, drobno nasekljana
1 srednje velik por, drobno nasekljan
1 srednje veliko korenje, naribano
Popražite vse sestavine skupaj ter dodajte sol, črni poper in sušeno rdečo papriko v lističih po svojem okusu. Pustite, da se nekoliko ohladi, nato položite na testo.
Krompir:
3 srednje veliki krompirji, naribani
1 srednje velika čebula, drobno nasekljana
Popražite obe sestavini ter dodajte sol, črni poper in sušeno rdečo papriko v lističih po svojem okusu. Pustite, da se nekoliko ohladi, nato položite na testo.
Priprava
Prerežite dve plasti vlečenega testa v obliki kroga na polovico.
V posodi zmešajte jajca, jogurt, olivno olje in kis ter nato nadev razporedite na štiri plasti testa v obliki polkroga.
Pripravite svoj najljubši nadev in ko dokončate njegovo pripravo, četrtino nadeva dajte na raven rob testa in ga zvijte.
V ponev vlijte manjšo količino olivnega olja, nato na sredino ponve dajte zvito testo in oblikujte spiralo. Ponovite te korake pri preostalih treh plasteh testa in nadaljujte z oblikovanjem spirale v ponvi.
Namažite preostalo omako na pito, ki je zdaj v obliki spirale. Ponev pokrijte s pokrovko in pecite na najnižji temperaturi, dokler površina testa ne postane zlatorjava. Preobrnite pito s pomočjo krožnika in pecite na drugi strani. Ko sta obe strani zlatorjavo zapečeni, je čas, da jed postrežete.