Skupni čas priprave: 60 min / Porcije: 4 / Energijska vrednost: 96 kcal/porcija
Posodi:
Velika ponev s pokrovko
Skleda za mešanje s pokrovko
Sestavine:
6 stebel pora
250 ml navadnega jogurta
4 vejice koriandra
4 vejice pehtrana
1 žlica balzamičnega kisa
1 čajna žlička medu (zmešana z balzamičnim kisom)
1 čajna žlička gorčičnih semen
sol in poper
Hranilna vrednost za 1 porcijo:
Beljakovine – 6,1 g
Maščobe – 2,1 g
Ogljikovi hidrati – 13,2 g
Energijska vrednost – 96,4 kcal
Holesterol – 5,6 mg
Glikemični indeks – 25 (nizek)
Način priprave:
Por narežite prečno na 10 cm koščke, nato jih temeljito operite in zavežite z vrvico za kuhanje, da bodo ohranili obliko. Vrvico za kuhanje lahko nadomestite s trakovi pora, kuhanimi na pari.
V veliki ponvi s pokrovko zavrite vodo in jo solite. Pripravljen por potopite v vročo osoljeno vodo. Pustite, da voda znova zavre, in por kuhajte 15–20 minut pri nizki temperaturi z uporabo postopka VITALOK. Sproščena vlaga med ponvijo in pokrovko bo poskrbela za posebno tesnjenje, pri čemer se bodo ohranila hranila in okusi.
Ko je por skuhan, ga ohladite, popivnajte s papirnato brisačo in porazdelite na servirni krožnik.
Pripravite preliv iz kisa tako, da v gladko zmes zmešate drobno narezana zelišča, gorčična semena, naravni jogurt ter sol in poper. Ohladite preliv.
Preliv iz kisa prelijte po porih, razporejenih na krožniku, na koncu pa pokapljajte z mešanico balzamičnega kisa in medu. Če je le mogoče, jed za nekaj časa postavite v hladilnik, da se bo por prepojil s prelivom.