Zelenjavna rižota
Recepti
Vedno slastna, če jo le pogosto mešate, da postane kremna – rižoto lahko postrežete kot predjed ali izdatno glavno jed.
Vedno slastna, če jo le pogosto mešate, da postane kremna – rižoto lahko postrežete kot predjed ali izdatno glavno jed.
Uporabljeni izdelki iCook:
5-delni komplet nožev
4-litrski lonec s pokrovko in 4-litrsko cedilo za parjenje
Sestavine:
250 g bučk, narezanih na 5 cm koščke
120 g korenja, olupljenega in narezanega na 5 cm koščke
150 g oluščenega svežega graha ali zamrznjenega graha
400 g zelenih belušev, obrezanih in narezanih na 2 cm koščke (alternativa: brokoli)
40 g olivnega olja
10 g zelenjavne jušne kocke, nekoliko zdrobljene z vilico
120 g čebule, olupljene in narezane na 5 cm koščke
280 g riža arborio
60 ml piščančje jušne osnove
½ čajne žličke mlete morske soli
25 g nesoljenega masla, sobne temperature
100 g parmezana, sveže naribanega, uporabljajte postopoma
10 g svežih listov bazilike
Priprava:
Segrejte 1 liter vode v loncu s pokrovko. V cedilo za parjenje dajte bučke, korenje, grah in beluše, cedilo postavite v lonec in pokrijte s pokrovko. Zelenjavo kuhajte na pari približno 10 minut ali dokler se ne zmehča, toda je še vedno hrustljava. (Če nimate cedila za parjenje, zelenjavo dajte v lonec, v katerem so 3 žlice vode, pokrijte s pokrovko, segrejte na srednjo temperaturo in kuhajte na pari 10 minut.)
V loncu ali ponvi segrejte olivno olje, dodajte zdrobljeno zelenjavno jušno kocko in čebulo. Kuhajte in mešajte približno 5 minut ali dokler se čebula ne zmehča.
V lonec dodajte riž in dobro premešajte, da bo prekrit z oljem. Dodajte piščančjo jušno osnovo in morsko sol. Rahlo zavrite riž in kuhajte, občasno premešajte, dokler se jušna kocka ne raztopi. Zmanjšajte temperaturo na srednjo.
Dodajte vročo vodo, približno 250 ml naenkrat, nenehno mešajte, dokler riž ne spije celotne tekočine. Nato postopoma dodajajte več vode po 250 ml naenkrat in še naprej mešajte, da bo riž spil vso tekočino in se skuhal. Mešanica mora biti videti kremna in še nekoliko tekoča. Po približno 15 minutah bi riž moral biti mehak, toda ne kašast.
Lonec odstranite s kuhalne ploskve. Rižu dodajte kuhano zelenjavo in premešajte. Vmešajte maslo in 50 g parmezana ter mešajte, dokler se ne stopita. Postrezite okrašeno s svežimi listi bazilike in preostalih 50 g parmezana.
Naša spletna stan za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo v vaš brskalnik in jih uporablja večina spletnih strani za prilagoditev vaše spletne izkušnje.
Z nadaljevanjem uporabe naše spletne strani brez spreminjanja nastavitev se strinjate z uporabo piškotkov.